scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

24u: Update 21u, om en om

Gepubliceerd op 11 juni 2011 door Ron Lem

De eerste drie uur van de 24 Uur van Le Mans waren best wel spectaculair te noemen. Door de crash van McNish zijn de gemoederen flink bezig gehouden en is het aspect veiligheid ook weer onder de loep genomen. Duidelijk is dat de constructie van de Audi met name rond de cockpit heel veilig is. De enorme salto en landing op de vangrails hebben vrijwel de gehele wagen aan stukken gereten, maar de cockpit bleef intact, waardoor McNish zo goed als ongedeerd heeft kunnen uitstappen. Ook de fotografen achter de bandenstapels kwamen er - hoewel sommigen werden achtervolgd door stukken auto en zelfs een kompleet wiel - nog heel goed af. Het had allemaal veel erger kunnen aflopen.

Dat veiligheid sterk verbeterd is, blijkt wel als we terugkijken naar 1955. De race werd toen na twee uur wreed verstoord toen Mike Hawthorn sterk remde in de laatste bocht. De zojuist door hem ingehaalde Austin-Healey, met Lance Macklin achter het stuur, moest hierdoor uitwijken naar het midden van de baan waar Pierre Levegh met hoge snelheid aankwam. Een crash was het gevolg, waardoor Pierre Levegh met auto en al tegen de vangrail reed met zodanige snelheid dat de wagen in vele stukken uiteen spatte. De ramp was kompleet toen die stukken wagen, de motor en vele onderdelen met harde klappen tussen het publiek belandden. Tot overmaat van ramp ontstond ook nog brand in de resten van de wagen, die voor het grootste deel uit materiaal met een magnesium legering bestond. De medewerkers langs de baan waren niet op de hoogte van dit materiaal en begonnen met water te blussen, hetgeen de brand door het magnesium juist verder aanwakkerde. Door de crash in het publiek en de daaropvolgende heftige brand kwamen Pierre Levegh en 82 toeschouwers om het leven.


Brokstukken van Audi #3 voor en achter de vangrail


Maar gelukkig vlogen de grootste onderdelen zonder iemand te raken in de rondte

Terug naar de 79e versie van de race, waar rond 18.05 uur de Porche #77 een lekke linker achterband oploopt. De rijder probeert terug te komen naar de pitlane, waardoor de lekke band aan stukken scheurt en het bodywork behoorlijk beschadigd raakt. Een kritiek momentje ontstaat als de band deels loskomt van de velg en zelfstandig een ritje over de baan begint. De achteropkomende snelle wagens kunnen de rollende rubberlap net ontwijken en het geheel loopt met een sisser af. De Porche bereikt verder veilig de pitlane waar reparatie kan worden uitgevoerd.

Dat de strijd er heet aan toegaat en de wagens op hun limiet rijden blijkt wel als de Peugeot #9 zich verremt en rechtdoor glijdt. De wagen belandt in de berm en moet met een terugduwactie weer op de baan worden geholpen. Zijn riante tweede positie verspeelt hij daarmee aan de achteropkomende Audi #1. Dit duurt echter niet lang, want de Audi moet op voor een pitstop waarna deze op de vijfde positie terugkomt op de baan.


Peugeot #7 wisselt stuivertje met Audi #2 om de leiding

Rond 18.50 uur raakt de Zytec #20 in problemen. De wagen rijdt plots langzaam en komt binnen. Na enig onderzoek wordt de wagen weer de baan opgestuurd, maar slechts één ronde later strandt de wagen definitief bij post 14 met een opgeblazen motor. Intussen wordt ook duidelijk dat de Aston Martin #007 niet meer zal rijden en evenals de #009 de verdere race binnen zal blijven. Beide wagens kampen met problemen in de motor die niet snel te verhelpen zijn. De nu met lege handen staande monteurs van Aston Martin besluiten hierop de teams met klantenwagens van de fabrikant te gaan helpen.

In de kop van het veld verandert weinig. Door een aantal pitstops wisselen de twee overgebleven Audi's en de Peugeots regelmatig van positie en nemen wisselend de leiding van de race van elkaar over. Om 21 uur gaat de Audi #2 met Fässler aan de leiding, gevolgd door de #7 Peugeot met Marc Gene achter het stuur op ruim 51 seconden achterstand. De Peugeot #9 met Lamy achter het stuur volgt weer op 1:04 en gaat daarmee de #8 Peugeot voor. Op de zevende positie rijdt de Lola #12 met teamgenoot van Jeroen Bleekemolen, Jani, in de rijdersstoel en is daarmee de snelst aangedreven benzinewagen.
In de LMP2 klasse is de Oreca #48 aan de leiding op de tiende positie. En zo gaat de 24 Uur van Le Mans 2011 de op handen zijnde zonsondergang tegemoet.

Klik hier voor de stand om 19 uur
Klik hier voor de stand om 20 uur
Klik hier voor de stand om 21 uur

Ron Lem