scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max in gesprek met Coulthard: 'Simracen beste manier om scherp te blijven'

Gepubliceerd op 12 mei 2020 door Niels Hendrix

Max Verstappen was dinsdagavond samen met David Coulthard te gast op het Instagram kanaal van Puma, dat aan Aston Martin Red Bull Racing haar teamkleding levert. Het gesprek tussen de Schot en de Nederlander gaat al snel over de kleur oranje. “Tijdens mijn jeugd was blauw mijn favoriete kleur, maar oranje is echt een gave kleur: je ziet hem bij mijn fans, hij valt op en het is de kleur van Nederland. Daarom is het gaaf om af en toe met een oranje helm te rijden. Het hele jaar hoeft voor mij niet, dan kan het té worden, maar voor een speciale gelegenheid is het super.”

Ook Max zit al enkele weken thuis in zijn appartement in Monaco. Op de vraag van Coulthard of hij dat een zware opgave vindt, antwoordt Max: “Ik ben graag thuis. Als ik tijdens het raceseizoen in Monaco ben, verblijf ik graag in mijn appartement. Het is er lekker rustig. Maar de afgelopen weken kon het af en toe wel saai zijn. Ik heb veel aan simracen gedaan en volgens mij half Netflix gezien”, zegt Max lachend. “We mogen in Monaco weer naar buiten, dus dat is fijn. Maar tot afgelopen week moest ik al mijn trainingen thuis doen.”

In deze periode moeten sporters extra goed op hun gewicht letten, merkt Coulthard op. “Ik sta elke dag op de weegschaal. Ik kom gemakkelijk aan als ik de verkeerde dingen ga eten en drinken”, vertelt Max. “Dus daar moet ik op letten. Maar het is het belangrijkste om er klaar voor te zijn voor als we weer gaan racen. Ik heb een hometrainer, dus ik kan thuis fietsen. Ik heb ook een soort roeiapparaat. Thuis hardlopen gaat natuurlijk niet, maar ik kan hier prima trainen met gewichten en elastische fitness banden. Ik heb altijd als doel gehad dat wanneer ik in een auto tot op de limiet ga, ik daarbij niet fysiek beperkt moet worden.”

Het ziet ernaar uit dat de Red Bull Ring in Oostenrijk de eerste Grand Prix van het seizoen gaat worden. Max: “Daar wil je capaciteit over hebben om meer te kunnen doen dan het goed besturen van de auto. Daarom moet je er fysiek klaar voor zijn en ook mentaal fit zijn. Behalve trainen heb ik daarom ook veel op mijn simulator gereden.”

Max legt uit hoe dat die virtuele wereld hem helpt: “Je rijdt kwalificaties met de bijbehorende druk, je oefent starts en haalt concurrenten in. Je probeert een eerste ronde goed door te komen en maakt pitstops. Al dat soort dingen komen ook bij het echte racen kijken en volgens mij is simracen de beste manier om op dat vlak scherp te blijven.”

Je moet geduldig zijn, merkt Coulthard op. “Ja, we gaan vanzelf wel weer racen, maar we kunnen nu niets anders doen dan afwachten. We kunnen de situatie waarin we verkeren niet veranderen. We moeten het accepteren en er het beste van maken. We proberen zo snel als het gaat de draad weer op te pakken, maar natuurlijk ook zo veilig als we kunnen”, zegt Max tot besluit.