scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Verstappen is er klaar voor na laatste testdag: 'Goede voorbereiding gehad'

Gepubliceerd op 28 februari 2020 door Bryan van Berlo

Max Verstappen heeft de zesde en laatste dag van de wintertests in Barcelona afgesloten met 45 gereden ronden. Na een wat onderbroken eerste helft van de middag reed de Nederlander achtereenvolgend op de C2-, de C3- en C4-banden, waarbij hij op laatstgenoemde compound tot een 1:16.269 als snelste tijd kwam. Valtteri Bottas sloot de vrijdag als snelste af door op de C5-banden 0.073 seconden harder te gaan. Ferrari kende een uiterst productieve dag en ging met Charles Leclerc achter het stuur 181 keer het Circuit de Barcelona-Catalunya rond.

Max geeft na afloop van de vrijdag tegenover o.a. Verstappen.nl aan hoe hij terugkijkt op de wintertests: “Over het algemeen positief. De afgelopen dagen hebben we eigenlijk alles geprobeerd wat we wilden proberen, dus daar ben ik erg tevreden mee. We hebben een goede voorbereiding gehad en dat was voor ons het belangrijkste. Ik ben dus blij, maar dat betekent niet dat we niet meer moeten pushen om de auto verder te verbeteren.”

De Aston Martin Red Bull Racing-coureur voelt zich dan ook goed in de nieuwe RB16: “Je zag vandaag dat iedereen wat snellere ronden reed en ik mag niet klagen. We hebben niet eens de zachtste band gebruikt en het gevoel in de auto was gewoon goed, dus dat is positief. Nu hopen we dat we in Melbourne competitief zijn, maar dat is altijd nog even de vraag. Vanuit onze kant hebben we er in ieder geval zoveel mogelijk aan gedaan om de auto goed te leren kennen.”

Het feit dat het team zich vandaag niet zo zeer richtte op de long runs was dan ook geen probleem volgens Verstappen: “Daar was ik ook wel een beetje klaar mee na vorige week, haha! We hebben vandaag misschien niet zo heel veel ronden gereden, maar dat was ook nooit echt de planning.”

Mercedes blijft het te kloppen team, maar Max wil vooral niet te veel naar anderen kijken: “We weten allemaal wie er erg snel is, en dat is Mercedes. Ze zullen altijd erg snel zijn, maar van de andere kant kijk ik niet teveel naar hen omdat je niet precies weet wat ze aan het doen zijn. Je kunt je dan beter op jezelf focussen”, aldus de Nederlander.

Bij de start van de sessie is het, in tegenstelling tot de ochtend, een stuk bewolkter op het Circuit de Barcelona-Catalunya. De garage van Aston Martin Red Bull Racing wordt in het eerste half uur van de middag afgeschermd, aangezien er nog het een en ander aan sleutelwerk verricht wordt. Hierna verschijnt Max Verstappen op het circuit voor een installatieronde. Na een korte stop bij zijn team vervolgt de Nederlander zijn weg. Zijn eerste tijd is een 1:18.261, geklokt op de witte C2-banden.

Het eerste anderhalf uur is Max veelal in de pitbox te vinden. Er staan tot dat moment ook niet meer dan acht ronden achter zijn naam. Na deze periode komt de Limburger vaker in actie, die zijn tijd in een nieuwe stint op de C2-compound verbetert naar een 1:17.340. Even later weet hij deze wederom aan te scherpen naar een 1:16.805. Zo staat hij halverwege de middagsessie op 21 afgelegde ronden.

Dat Verstappen de RB16 wat meer op zijn staart kan gaan trappen, wordt duidelijk als we hem op een setje van de gele mediums de pits zien verlaten en naar een 1:16.444 zien rijden. Enkele minuten hierna schraapt de Red Bull-coureur nog eens zes honderdste van een seconde van deze tijd af.

In het laatste uur van de sessie laat Max, voor het eerst deze wintertest, de zachte C4-banden onder zijn auto schroeven, waarmee hij verder omhoogklimt op de tijdenlijst. Na een aantal snelle ronden klokt Verstappen een 1:16.269, waarmee hij naar P2 springt. Valtteri Bottas bezit op dat moment de koppositie met een op de C5-banden genoteerde 1:16.196.

Max lijkt in de slotminuten nog even voor de snelste tijd te gaan, maar de Nederlander gaat vlak voor start/finish van zijn gas, waardoor zijn eerder genoteerde rondetijd blijft staan. Hij sluit de sessie dan ook af op P2 en komt tot een rondentotaal van 45.

Uitslag vrijdag 28 februari, Barcelona: