In gesprek met Max: 'Het kan altijd sneller'

Gepubliceerd op 21 februari 2020 door Niels Hendrix

Zijn eerste testweek zit erop en Max Verstappen besluit zijn vrijdagmiddag met een gesprek met de media, waaronder Verstappen.nl, voor hij weer huiswaarts vliegt. Terugblikkend na de eerste drie dagen met de RB16, waarvan Max er anderhalf in de cockpit doorbracht, zegt de Aston Martin Red Bull Racing-coureur: “Om succesvol te zijn, moet je de auto helemaal begrijpen en dus veel ronden rijden. We zijn blij met wat we tot zover hebben kunnen doen.”

Hij vervolgt: “Alles loopt voorspoedig en dat is precies wat we wilden. De auto voelt stabiel aan en dat is wat je op dit moment ook wilt. De auto voelt goed aan. Ik had er ook al op de simulator in gereden en er waren eigenlijk geen verrassingen.”

Hoe ziet zo’n dag er dan uit en hoeveel input heb je daar op? Max legt uit: “We hebben een programma en ik geef mijn feedback en mening na elke run, wat beter is of niet. Elk team werkt zijn eigen programma af en is voor zichzelf bezig, en ook wij doen ons eigen ding. We richten ons op onszelf om alles zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen met ons pakket.”

“We proberen ons op alle vlakken te verbeteren, het hele jaar door”, vervolgt Max. “Het ging deze week nog niet om het vinden van de perfecte setup, want dan blijf je de auto constant aanpassen. Het is ook belangrijk om de betrouwbaarheid op de proef te stellen. Op zaterdag in Melbourne tijdens Q3 zullen we wel zien waar we staan.”

In 2019 was er een vierde power unit nodig, inclusief bijbehorende gridstaf. Dit jaar wordt er door Honda op de drie toegestane motoren voor het hele Grand Prix-seizoen gemikt. Max vertelt: “Vorig jaar hebben we alleen power units gewisseld als dat de prestaties bevorderde. Het waren best grote upgrades, vandaar. Dit jaar proberen we het seizoen zonder straffen door te komen. We hebben nog in Barcelona niet op de maximale motorstand gereden. Tot dusverre loopt de Honda-motor erg soepel en ziet het er goed uit.”

Max vult aan: “Honda werkt volle kracht. Je wilt altijd vooruit en dit jaar zijn er zeker weer stappen gezet. De vooruitzichten die Honda me heeft laten zien, zijn nog altijd waargemaakt. In ik heb er alle vertrouwen in dat het dit jaar net zo zal zijn. Het gaat de goede kant op. De concurrentie werkt natuurlijk ook door, dus wij moeten proberen harder dan hen te werken.”

De Formule 1-auto’s worden alsmaar sneller. Wat vind je daarvan? Max antwoordt: “Het is gaaf om ronderecords te verbreken, maar ik geef de voorkeur aan spannende races. De auto’s zijn nu geweldig om mee te rijden, omdat ze zo snel zijn. Maar als je achter elkaar rijdt, verlies je enorm veel downforce. De auto’s zijn elk jaar sneller geworden, dus dat effect is alleen maar erger geworden. Ik verwacht dat de auto’s in 2021 minder plezier zijn om mee te rijden, maar ik hoop dat dat het racen ten goede komt.”

En dit jaar, waar mik je op? Max: “Het doel is om mee te strijden voor de overwinningen. We moeten wel blijven ontwikkelen en vol gas blijven gaan, want de concurrentie staat natuurlijk niet stil. Er is nog veel werk te verzetten, want het is nooit goed genoeg, het kan altijd sneller.”