scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Horner vanuit Barcelona: 'Onze auto zal blijven evolueren'

Gepubliceerd op 20 februari 2020 door Niels Hendrix

Aston Martin Red Bull Racing teambaas Christian Horner nam de tijd om tegenover o.a. Verstappen.nl zijn verhaal te doen, na de eerste testdag in Barcelona.

“We hadden woensdag een goede dag met 170 ronden. Volgens mij hebben we nooit eerder zoveel ronden tijdens de eerste testdag in Barcelona gereden. Met bijna drie Grand Prix afstanden vergde dat veel van onze coureur. Het was een erg positieve eerste dag: we hebben ons hele testprogramma kunnen afwerken en de eerste feedback over de RB16 is positief. We hebben enkele gebieden van de auto van vorig jaar verbeterd, zoals de algehele stabiliteit. Dat is goed gelukt”, vertelt Horner.

Er wordt dit jaar in totaal nog maar zes dagen getest, voor het Formule 1-spektakel in Australië losbarst. Horner licht toe: “Drie dagen testen per coureur is niet veel voorafgaand aan het kampioenschap, dat 22 Grands Prix lang is. We hebben kunnen zien hoe betrouwbaar de hedendaagse auto’s zijn. Hoe minder er getest wordt, hoe onvoorspelbaarder de eerste races zullen verlopen. Dat zou een argument kunnen zijn om het testen zelfs verder in te perken. Maar dan zijn de meer ervaren coureurs in het begin van het jaar in het voordeel.”

2019 vormde het eerste jaar van de samenwerking tussen Red Bull en motorenleverancier Honda. Horner is zeer tevreden met de Japanse inbreng: “De correlatie die we zien tussen de auto op de baan en de motor op de testbank klopt precies. Dat ziet er bemoedigend uit. Na ons eerste jaar met Honda is onze relatie sterker geworden, ook gedurende de winter. Het hele pakket is nu meer geïntegreerd. We hebben meer kilometers op de testbank gedraaid dan voorheen voorafgaand aan het seizoen.”

Het seizoen is dit jaar maar liefst 22 Grands Prix lang, er vanuit gaande dat de vooruitgeschoven race in China alsnog plaats zal vinden. Dat vergt veel van de power unit. Horner legt uit: “We gaan er niet vanuit dat we dit jaar een vierde power unit nodig gaan hebben, het plan is om het seizoen met drie motoren te voltooien. Als er 21 in plaats van 22 Grands Prix zullen zijn, maakt dat het iets gemakkelijker. Mochten we wel een vierde motor nodig hebben dan kunnen we de impact daarvan minimaliseren als we dat op het juiste circuit doen. Prestaties staan bij ons altijd voorop.”

De Formule 1-wereld is er eentje die nooit stilstaat. Het enige constante is dat er altijd ontwikkelingen plaatsvinden. Horner daarover: “We willen ons op alle vlakken verbeteren. We hebben stappen gemaakt, maar het is ook het begin van een proces en de auto zal voortdurend blijven evolueren. Als we in Melbourne zijn, zal de auto er anders uitzien en tegen de tijd dat we in Europa racen ook weer. Het is een ontwikkelingsrace die tot Abu Dhabi duurt.”

“Ik denk dat de Formule 1-teams volgende week hun race-specificaties voor Australië zullen meebrengen. Ook wij zullen wat updates voor Melbourne hebben en vanaf daar incrementele ontwikkelingen. Je probeert elke Grand Prix de prestaties te verbeteren”, besluit Horner.