scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max na constructieve woensdag in Barcelona: 'RB16 is een stap vooruit'

Gepubliceerd op 19 februari 2020 door Niels Hendrix

Tijdens de eerste testdag op Circuit de Barcelona Catalunya heeft Max Verstappen maar liefst 168 ronden – ruim 2,5 Grand Prix afstand – voltooid voor Aston Martin Red Bull Racing. Daarmee was de Nederlander de meest constructieve coureur op de baan. Met 1:17.516 reed hij de vierde tijd.

Tegenover o.a. Verstappen.nl laat Max weten: “Het is altijd belangrijk om veel ronden te rijden. We zijn blij met vandaag, met hetgeen we over de auto hebben kunnen leren en alle data die we hebben kunnen verzamelen. Het was een lange dag, maar we hebben veel kunnen testen, dat is het belangrijkste. Naar de rondetijden kijken we nog niet, we richten ons op onszelf.”

Max vervolgt: “Ik voel dat we ten opzichte van vorig jaar een stap vooruit gezet hebben, zoals waarschijnlijk iedereen. De RB16 voelt beter aan dan de auto van vorig seizoen, maar dat moet natuurlijk ook. De auto is nu sneller, overal, dus dat is goed. Qua betrouwbaarheid ziet het er ook goed uit. Het was een positieve dag, zowel de auto als de motor functioneerden prima. Dat is wat we willen zien. Daar ben ik erg blij mee.”

Vlak na zijn lunchpauze neemt Max weer plaatst in de RB16 om het testwerk voort te zetten. Bij het insturen van de dertiende bocht lijkt hij iets te wijd te gaan, waarna hij na een spin zijn weg weer kan vervolgen. In de run die daarna volgt, heeft Red Bull de auto voorzien van flow-viz, de felgekleurde verf waarmee luchtstromen in kaart gebracht kunnen worden.

Na zo’n drie kwartier is Max de eerste die de grens van 100 ronden doorbreekt. Maar ook bij Mercedes weten ze dat even later voor elkaar te krijgen, als de ronden van Vallteri Bottas en Lewis Hamilton, die het stuur ’s middags heeft overgenomen, bij elkaar worden opgeteld. Max kent nog een tweede momentje met een spin en duikt daarna de pits in. Hamilton verbetert de snelste tijd daarna naar 1:17.293, nipt sneller dan de snelste tijd in de ochtend, neergezet door zijn teamgenoot. Met nog twee uur te gaan, scherpt de Brit die tijd aan tot 1:16.978.

Ondertussen gaat ook Williams gestaag rond en dat is in schril contrast met vorig jaar. Halverwege de middag staan er al 88 ronden op de teller, even veel als het geplaagde team vorig jaar gedurende de gehele eerste testweek bijeen wist te rijden.

Kwart voor vijf verschijnt Max op de baan op medium compound banden. Hij heeft dan al 140 ronden op de teller staan en verbetert zijn tijd naar 1:17.516 (P4). Daar voegt hij er in het laatste uur nog enkele tientallen ronden aan toe.

Bij het op rood gaan van de lichten, om 18.00 uur, sluit Mercedes de eerste testdag af als snelste team: Hamilton en Bottas staan eerste en tweede en rijden gezamenlijk 173 ronden. Ferrari heeft zich gedurende de eerste testdag niet bovenin gemeld en Charles Leclerc eindigt met 131 ronden op P11.

Donderdag treden de teams weer aan voor de tweede testdag. Bij Red Bull zal Alex Albon dan de hele dag achter het stuur van de RB16 zitten.

Uitslag woensdagochtend 19 februari, Barcelona: