scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Terugblik op 2019. Het jaar van Max in cijfers

Gepubliceerd op 28 december 2019 door Julien Lemmen

2019 was het vijfde en tot op heden meest succesvolle jaar van Max Verstappen in de Formule 1. Voordat het nieuwe jaar begint, blikt Verstappen.nl terug op de meest opmerkelijke feiten en statistieken die Max in het afgelopen seizoen bijeen reed.

Met zijn derde plaats in het kampioenschap en met maar liefst 278 punten achter zijn naam was dit het succesvolste seizoen in de Formule 1 tot dusverre van Max. Één plek beter dan de vierde plaats in het kampioenschap van vorig jaar. Verstappen is daarmee de jongste coureur ooit die in de top drie van het kampioenschap is geëindigd.

Met drie overwinningen, behaalde de Nederlander ook zijn hoogste aantal overwinningen in één seizoen, na in 2017 en 2018 steeds twee races per jaar te winnen. Met zijn acht overwinningen heeft hij al evenveel overwinningen gescoord als de Belg Jacky Ickx en Denny Hulme, de wereldkampioen van 1967.

Na in Mexico in 2017 en 2018 twee jaar op rij gewonnen te hebben, zegevierde Max dit jaar in de Grand Prix van Oostenrijk voor het tweede jaar op rij. De zege in Oostenrijk betekende eveneens de eerste overwinning voor motorleverancier Honda sinds haar terugkeer in de Formule 1 in 2015. In Hockenheim volgde er dubbel succes voor Honda met de overwinning voor Max en een derde plek voor Daniil Kvyat in de Toro Rosso. In Brazilië pakte Honda zelfs een dubbel-zege met Verstappen op één en een prachtige tweede plek voor Pierre Gasly in de Toro Rosso. 

Max stond dit jaar negen keer op het podium. Met 31 podiums in totaal hoort Max toepasselijk bij de 33 coureurs met het hoogste aantal podiums in de Formule 1, net zoveel als drievoudig wereldkampioen Jack Brabham.

Een pole position ontbrak vóór dit seizoen nog op het palmares van Verstappen. In Hongarije was het dan eindelijk raak en scoorde Max de eerste pole position uit zijn Formule 1-carrière. Daarmee was de Limburger de 100e polesitter uit de historie van de Formule 1. Er volgde nog een pole in Brazilië, waar hij voor de eerste maal een race vanaf pole wist te winnen, terwijl de pole in Mexico hem werd ontnomen.

In totaal heeft Max in zijn Formule 1-loopbaan exact 500 ronden aan de leiding gelegen, waarvan er 156 dit jaar waren. Daarnaast reed Max dit jaar drie maal de snelste ronde van de race, wat zijn totaal op zeven brengt. De snelste rondes in Oostenrijk en Duitsland, betekenden dat Max daar de volle 26 punten pakte, aangezien sinds dit seizoen een punt wordt uitgereikt aan de coureur met de snelste raceronde.

Max passeerde tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten de mijlpaal van 100 Grands Prix, alleen vader Jos is met 107 races de Nederlander die meer races achter zijn naam heeft staan. Toevalligerwijs komt Max op gelijke hoogte met zijn vader tijdens de Grand Prix van Nederland op Circuit Zandvoort. De Dutch Grand Prix staat komend jaar voor het eerst sinds 1985 weer op de kalender. De laatste race in de Zandvoortse duinen werd gewonnen door Niki Lauda, dit dit jaar het leven liet.

Max viel dit jaar slechts twee maal uit. Het minste aantal uitvalbeurten in een seizoen tot dusverre. Met de uitvalbeurt in België kwam een reeks van 21 top-vijf klasseringen ten einde voor Verstappen. Iets dat slechts drie andere coureurs gepresteerd hebben.

Tenslotte werd Max maar liefst zeven maal uitgeroepen tot Driver of the Day, het meest van alle coureurs en ontving hij tijdens het FIA prize-giving gala in Parijs de 'Action of the year' award voor zijn gevecht met Leclerc op Silverstone, na deze ook al gewonnen te hebben in 2014, 2015 en 2016.

Zowel bij Max als bij Aston Martin Red Bull Racing zijn alle pijlen gericht op 2020. Als Max erin slaagt de titel te veroveren, zal hij de jongste coureur ooit worden, die dit presteert.

Uitslagen van Max Verstappen in 2019

Grand Prix      	Kwalificatie	Race
Australië       	4               3
Bahrein  	        5               4
China           	5               4
Azerbeidzjan      	4       	4
Spanje          	4       	3
Monaco          	3       	4
Canada           	9       	5
Frankrijk       	4       	4
Oostenrijk       	2       	1
Groot-Brittannië        4        	5
Duitsland        	2       	1
Hungarije        	1        	2
België                	5         	DNF
Italië                 	19            	8
Singapore         	4          	3
Rusland         	9         	4
Japan               	5              	DNF
Mexico                	4          	6
USA                	3         	3
Brazilië               	1         	1
Abu Dhabi          	2       	2