Dutch Grand Prix in 2020 op Zandvoort. Max: 'Een iconisch, historisch circuit'

Gepubliceerd op 14 mei 2019 door Niels Hendrix

Na een droogte van 35 jaar keert de Formule 1 weer terug naar Nederland. Circuit Zandvoort mag zich vanaf volgend jaar officieel organisator van de ‘Heineken Dutch Grand Prix’ noemen. Voorzitter van het Formula One Management (FOM), Chase Carey, was vandaag aanwezig tijdens een persconferentie op Circuit Zandvoort, waar het heuglijke nieuws bekendgemaakt werd. 

De laatste keer dat er een Formule 1-race op het circuit in de duinen werd georganiseerd was in 1985. Vanaf 2020 staat Nederland weer op de Grand Prix-kalender, voor tenminste drie jaar. Dan zal de 31e Dutch Grand Prix verreden worden. Voor die tijd zullen de faciliteiten op Circuit Zandvoort nog aangepakt worden, zodat de baan en infrastructuur voldoen aan de standaarden die de FIA vereist.

Chase Carey, voorzitter van het Formula One Management (FOM), laat weten: “We zijn blij te mogen verkondigen dat de Formule 1 terugkeert in Nederland. Vanaf het begin dat we in de Formule 1 actief waren, wilden we op nieuwe locaties racen, rekening houdend met de historische roots in Europa. We hebben daarom naast een gloednieuwe straatrace in de Vietnamese hoofdstad Hanoi ook de terugkeer naar Zandvoort. Het circuit heeft bijgedragen aan de populariteit van de sport over de hele wereld. De afgelopen jaren hebben we de interesse van de Formule 1 in Nederland ook steeds meer zien stijgen, mede door het enthousiasme voor de getalenteerde Max Verstappen. Dat was ook wel te zien aan het vele oranje tijdens de raceweekenden. Ik twijfel er daarom ook niet over dat dit ook volgend jaar de meest aanwezige kleur zal zijn.”

Jean Todt, president van de FIA, vertelt: “Ik ben blij dat Zandvoort onderdeel uitmaakt van de kalender voor 2020. Ik ben daarnaast dankbaar voor het harde werk van de Formule 1 om de sport terug te brengen naar Nederland. Het is een circuit met een lange, indrukwekkende historie en het biedt daarnaast een geweldige uitdaging voor de coureurs. Met de populariteit van Max Verstappen weet ik zeker dat er veel fans op het raceweekend zullen afkomen. Het is nu taak om het circuit aan de veiligheidseisen te laten voldoen. Hier zullen we samen met de Formule 1, KNAF en de organisatie van het circuit aan werken.”

Jan Lammers, sportief directeur van de ‘Dutch Grand Prix’, is ook erg enthousiast: “Circuit Zandvoort heeft een rijke historie en is wereldwijd bekend. We zijn dan ook blij dat we er weer een ronde uit het Formule 1-kampioenschap mogen organiseren. Om aan de wensen en benodigde eisen te voldoen, zal het circuit en de infrastructuur op een aantal plekken gemoderniseerd worden. De werkzaamheden zullen echter ruim voor de wedstrijd in 2020 klaar zijn. Daarnaast heeft de gemeente Zandvoort flink geïnvesteerd in het verbeteren van de bereikbaarheid van het circuit.”

Max Verstappen kijkt ook enorm uit naar de wedstrijd in Zandvoort: “Het is een iconisch, historisch circuit. Ik heb er met de Formule 3 geracet en dat was erg leuk. Je kan de baan enigszins met Suzuka vergelijken, omdat deze door dezelfde persoon is ontworpen. Bepaalde eigenschappen zijn dus redelijk hetzelfde. Het is een vrij snel circuit en het is altijd goed om een nieuwe race op de kalender te zien verschijnen. Ik heb er al vaker in een Formule 1 auto wat rondjes mogen rijden en donuts mogen maken, maar dat was nog vrij uitdagend! Je heb enkele glooiende bochten, het is erg smal op sommige plekken en er zijn geen uitloopstroken. Allemaal erg gaaf, en het maakt het erg lastig om de limiet te vinden. Dat is op andere circuits wat makkelijker, maar dat maakt het wel interessanter.”