scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max Verstappen vierde in Grand Prix van China: 'Resultaat gemaximaliseerd'

Gepubliceerd op 14 april 2019 door Julien Lemmen

Max Verstappen is als vierde gefinisht in de Grand Prix van China. Op het Shanghai International Circuit wist Verstappen vanaf de vijfde plek op de grid, door een betere strategie, Charles Leclerc te verschalken. Zo kon Max wederom twaalf punten aan zijn totaal toevoegen. Lewis Hamilton won de duizendste race om het Formule 1-wereldkampioenschap. Valtteri Bottas maakte het feest voor Mercedes compleet door als tweede te eindigen, terwijl Sebastian Vettel het podium completeerde.

Na afloop van de race laat Verstappen optekenen: “We hadden er niet meer uit kunnen halen. Ik heb hard gepusht om bij te blijven bij de mannen voor mij. Als team deden we het vandaag goed door een undercut uit te voeren op een Ferrari en ervoor te blijven. We hebben het resultaat gemaximaliseerd."

Max stopte als eerste van de top vijf. Hiermee kon hij de aansluiting vinden met Vettel en kon hij zelfs een aanval wagen op de Duitser. De Nederlander licht toe: “Ik had een goed gevecht met Vettel. Hij had koudere banden, dus ik probeerde het gewoon, maar daarna zag je dat we niet de snelheid hadden om tegen ze te vechten. Ik heb mij gericht op het binnen halen van de vierde plek en dat was dan ook het maximale.”

In de slotfase kwam Leclerc op nieuwere banden dichterbij aan Max. Desondanks maakte Verstappen zich geen zorgen: “Je moet gewoon je eigen rondjes proberen te rijden. Op de medium band voelde het sowieso iets beter aan en Leclerc was gelukkig niet snel genoeg om nog aan te vallen.”

Met wederom een vierde plaats heeft Max weer waardevolle punten kunnen scoren en staat hij derde in het kampioenschap: “Absoluut, dat is op dit moment het maximale dat we kunnen doen.”

Onder droge omstandigheden wordt de duizendste race om het Formule 1-wereldkampioenschap verreden. De complete top vijf, inclusief Max, vangt de race aan op de medium compound band. Opmerkelijk genoeg spint Max tijdens de opwarmronde in bocht drie, maar hij kan zonder problemen zijn weg vervolgen.

Verstappen komt bij de start goed weg van zijn plek en weet zijn vijfde startpositie te behouden. De vanaf pole gestarte Bottas, verliest bij de eerste bocht de leiding aan Mercedes-stalmaat Hamilton, terwijl Charles Leclerc voorbij steekt aan teamgenoot Vettel.

In bocht vijf deelt Daniil Kvyat een forse tik uit aan Lando Norris. Ook McLaren-teamgenoot Carlos Sainz is betrokken bij het incident en beide McLarens moeten na de eerste ronde de pits opzoeken. In ronde elf krijgt Leclerc opdracht van zijn team om Vettel voorbij te laten voor de derde positie. Max ligt op dat moment ongeveer twee seconden achter de beide Ferrari’s.

Nico Hulkenberg is in ronde zeventien de eerste uitvaller van de race. De Duitser moet zijn Renault met technische problemen in de pits parkeren. Één ronde later komt Verstappen binnen. Hij wisselt zijn medium compound banden in voor een setje harde banden. Na een probleemloze stop komt Verstappen als achtste de baan op en haalt vervolgens meteen Sergio Perez in.

Vettel komt na zijn stop vlak voor Verstappen de baan op. De Nederlander ruikt zijn kans en waagt een inhaalpoging op de Duitser na het lange rechte stuk bij bocht veertien. Max weet Vettel voorbij te steken, maar bij het uitkomen van de hairpin kan Vettel door een betere acceleratie voor Verstappen blijven. Charles Leclerc is de laatste van de top vijf die zijn stop maakt en valt terug tot achter Verstappen, die daardoor vierde komt te liggen.

In ronde 35 komt Max binnen voor zijn tweede pitstop. De harde banden worden ingewisseld voor een setje mediums. Als vijfde komt Verstappen terug de baan op. Dit wordt in ronde 43 een vierde plek als ook Leclerc zijn tweede stop maakt. Ondertussen moet Kvyat zijn Toro Rosso is de pits parkeren en is daarmee de tweede uitvaller van de race.

Met nog twee ronden te gaan, komt Pierre Gasly naar binnen om een setje zachte banden onder zijn auto te schroeven. De Fransman maakt jacht op de snelste raceronde en slaagt hier ook in, waardoor hij een extra punt op zijn conto bij kan schrijven.

Aan kop rijdt Hamilton dominant naar de overwinning, met daarachter teamgenoot Bottas. Vettel finisht als derde, terwijl Verstappen met zo'n veertien seconden achterstand als vierde eindigt. Leclerc komt vier seconden na de Nederlander over de streep en Gasly wordt zesde. Daniel Ricciardo eindigt op de zevende plaats als 'best of the rest'. Sergio Perez, Kimi Raikkonen en de vanuit de pits gestarte Alexander Albon completeren de top tien. 

Uitslag Grand Prix van China:

poscoureurteamrondentijdpunten
1Lewis HamiltonHAMMercedes561:32:06.35025
2Valtteri BottasBOTMercedes56+6.552s18
3Sebastian VettelVETFerrari56+13.744s15
4Max VerstappenVERRed Bull Racing Honda56+27.627s12
5Charles LeclercLECFerrari56+31.276s10
6Pierre GaslyGASRed Bull Racing Honda56+89.307s9
7Daniel RicciardoRICRenault55+1 lap6
8Sergio PerezPERRacing Point BWT Mercedes55+1 lap4
9Kimi RäikkönenRAIAlfa Romeo Racing Ferrari55+1 lap2
10Alexander AlbonALBScuderia Toro Rosso Honda55+1 lap1
11Romain GrosjeanGROHaas Ferrari55+1 lap0
12Lance StrollSTRRacing Point BWT Mercedes55+1 lap0
13Kevin MagnussenMAGHaas Ferrari55+1 lap0
14Carlos SainzSAIMcLaren Renault55+1 lap0
15Antonio GiovinazziGIOAlfa Romeo Racing Ferrari55+1 lap0
16George RussellRUSWilliams Mercedes54+2 laps0
17Robert KubicaKUBWilliams Mercedes54+2 laps0
18Lando NorrisNORMcLaren Renault50DNF0
0Daniil KvyatKVYScuderia Toro Rosso Honda41DNF0
0Nico HulkenbergHULRenault16DNF0