Max: 'Ik hoop dat we op zaterdag in Melbourne kunnen verrassen'

Gepubliceerd op 08 maart 2019 door Niels Hendrix

Een week geleden besloot Max Verstappen voor Aston Martin Red Bull Racing de testdagen in Barcelona. Maar voor hij huiswaarts keerde, had hij daar eerst nog een half uur durend interview met Olav Mol, dat vrijdagavond op Ziggo Sport werd uitgezonden.

“Afgezien van die laatste dag is het goed gegaan”, vertelt Max na afloop van de laatste testdag, waarop zijn teamgenoot Pierre Gasly crashte en de Nederlander daarna nog maar weinig kon rijden. “We hebben een paar kleine dingetjes gehad, anders hadden we nog meer ronden kunnen rijden. Maar we hebben meer dan genoeg kilometers gemaakt.”

“We hebben door de jaren heen veel punten laten liggen omdat we tijdens de testdagen te weinig kilometers maakten. Dan kwam je er tijdens de races achter dat bepaalde dingen stukgingen. Niet alleen op motorisch gebied, maar ook in ons chassis. We hebben dit jaar heel veel rondes gereden, dus daar hoeven we nu niet bang voor te zijn.”

Met Honda als nieuwe motorleverancier zal Red Bull Racing ook voor het eerst een kwalificatiemodus op hun power unit hebben, die in Q3 tijdwinst op moet leveren. Max: “Ik hoop dat we op de zaterdag in Melbourne kunnen verrassen. We hebben een party-mode en we weten dat hij werkt. Of ik het al heb uitgeprobeerd? Dat is nog niet nodig geweest. Hij doet het en dat is belangrijk.”

“Als je ziet hoe de Honda motor in elkaar is gezet, dat is ongelooflijk mooi. Het ziet eruit als een racemotor, het zit heel logisch in elkaar en is mooi afgewerkt. Super strak”, is Max lovende over de krachtbron.

Aan voorspellingen waagt Max zich niet. Op de vraag of hij wereldkampioen kan worden, antwoordt hij: “Ik ben realistisch en optimistisch, maar op dit moment is het gewoon heel moeilijk om te zeggen of ik wereldkampioen kan worden. Kijk, als vorig jaar de eerste zes races anders waren gelopen, dan hadden we ook gewoon tweede kunnen worden in het kampioenschap. Het is van zoveel dingen afhankelijk. Toen dacht je aan het begin van het jaar dat Ferrari wereldkampioen zou worden, maar ook dat team viel helemaal weg. Er kan gaandeweg een seizoen heel veel gebeuren.”

Er zijn altijd circuits waar bepaalde teams beter uit de voeten komen. Zelf acht Max zijn RB15 ook sterker op bepaalde banen. “Daar waar we normaal gezien sterk zijn: Monaco. En Mexico, daar moet ik gewoon de derde winst op rij pakken. En hopelijk Singapore, want daar hadden we vorig jaar met een betere driveability ook kunnen winnen.”

Max begint als 21-jarige aan zijn inmiddels vijfde Formule 1-seizoen, maar zichzelf in zijn arm knijpen, doet hij niet. “Het is wat ik wil en beter dan verwacht op deze leeftijd. Daar ben ik heel blij mee. Van de andere kant heb je er niets aan om in dromeland te leven, dus ik concentreer me op waarmee ik nu bezig ben. Niets blijft voor altijd, je hebt je jaren en daarna ben je te oud. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Dat is heel mooi.”

Op de vraag of hij nog twintig jaar Formule 1 zou willen rijden, reageert Max: “Dat is wel heel lang, hè? Het ligt eraan. Als ik dan nog een winnende auto heb en het zelf fysiek nog aan kan, dan misschien wel. Maar op dit moment vind ik dat wel héél, héél lang…”

Max kijkt in ieder geval uit naar komend weekend, wanneer de eerste Grand Prix, in Australië, op het programma staat. “Racen en dan vooral op zondag, is het mooiste wat er is.”

Speel mee met de Verstappen.nl-prijsvraag en win een AMRBR Driver Cap 2019 en 1:8 2016 Max Verstappen helmpje!