Vanaf 2019 punt voor coureur in top tien met de snelste raceronde

Gepubliceerd op 08 maart 2019 door Julien Lemmen

Eén week voor de start van het nieuwe Formule 1-seizoen is bekend gemaakt dat vanaf 2019 de rijder met de snelste raceronde één punt ontvangt. Vandaag is bij het FIA World Motor Sport Council akkoord gegeven op de reglementswijziging.

Om het punt bij te mogen schrijven, moet de coureur wel in de top tien eindigen van de race, dit om te voorkomen dat coureurs die zijn teruggevallen of zelfs zijn uitgevallen een ‘kwalificatieronde’ gaan rijden op nieuwe banden om het punt te veroveren.

Het punt voor de snelste ronde is niet nieuw in de Formule 1. In de beginjaren van het kampioenschap, van 1950 tot en met 1959, werd er ook al een punt uitgereikt aan de rijder met de snelste raceronde. Aangezien de tijdswaardneming in die tijd nog niet zo geavanceerd was als nu, leverde dit soms aparte situaties op. Zo reden in de Grand Prix van Groot-Brittannië in 1954 maar liefst zeven coureurs de snelste raceronde van 1:50 minuut. Het punt voor de snelste raceronde werd daarom verdeeld over de 7 coureurs, die ieder 0,14 punt kregen. In andere raceklassen, zoals de Formule 2, wordt het punt voor de snelste raceronde al een lange tijd uitgereikt.

De laatste horde voor het door laten gaan van het plan, is de goedkeuring van de F1 commissie. Dit is echter slechts een formaliteit aangezien het plan ook al is goedgekeurd door de Stategy Group en de sportieve werkgroep.